Posjet slapovima Krke

Nacionalni Park Krka sa svojim veličanstvenim i divljim sedrenim slapovima, srednjovjekovnim utvrdama i samostanima te arheološkim nalazištima jedna je od najljepših destinacija u Hrvatskoj.

Nacionalni Park Krka sa svojim veličanstvenim i divljim sedrenim slapovima, srednjovjekovnim utvrdama i samostanima te arheološkim nalazištima jedna je od najljepših destinacija u Hrvatskoj. Smješten u Šibensko-kninskoj županiji, ovaj drugi najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj obuhvaća površinu od 109 km² toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole. Saznajte zašto posjetiti ovo bajkovito mjesto koje oduzima dah svakom posjetitelju a za koje Vam je potrebno samo 90 minuta vožnje.

Bilo ljeto, bilo zima, sedam slapova rijeke Krke su u svako doba godine predivni. Najveća prednost posjeta ovom mjestu izvan sezone (zima, jesen i proljeće) su izrazito povoljne cijene. Ako namjeravate posjetiti ovu lokaciju s djecom, razveselit će vas podatak da je djeci do 7 godina ulaz u Park besplatan. Dobro je znati i da su tada manje gužve, a nestvarna ljepota pejzaža je još više zapanjujuća.

Slapovi nisu jedino što možete vidjeti u NP Krka. U pauzama od razgledavanja, odmorite se u nekom od rustikalnih restorana ili popijte kavu u nekom od kafića i uživajte u prekrasnom ambijentu i šumu slapova. Za intenzivniji doživljaj divlje prirode, popnite se na neki od obližnjih vidikovaca; zavirite u stare mlinove i vratite se u prošla vremena. Ipak, prirodne i kulturne znamenitosti najbolje je obići brodom. Tako NP Krka nudi izlete brodom prema Visovcu, Roškom slapu, Manastiru Krka i starohrvatskim utvrdama Trošenju i Nečvenu.

Dođete li u park na ulaz Skradin (jedan od pet službenih ulaza), možete se svakih sat vremena ukrcati na brod koji će vas odvesti do Skradinskog buka gdje ćete uživati u bistrini rijeke Krke. Imajte na umu da se ostali izleti brodom i stručni vodič posebno plaćaju. Ako želite istražiti povijest ovog područja, posjetite arheološko nalazište Burnum, gdje možete naći ostatke amfiteatra koji je mogao primiti između 6 i 10 tisuća posjetitelja i jedinstvenu Oziđanu pećinu u kojoj postoji zanimljiva arheološka zbirka nalaza iz neolitičkog, eneolitičkog, te ranog i srednjeg brončanog doba.

Jedinstvene karakteristike sedam slapova
Svaki od sedam slapova ima jedinstvene karakteristike koje ih čine posebnim.

1. Bilušića buk jedini je slap na koji ne utječe energetsko iskorištavanje rijeke. No, u njegovu se strukturu tijekom povijesti najviše zadiralo – četiri je puta miniran radi sprječavanja poplava u Kninskom polju. Bez obzira na to, sačuvao je svoju ljepotu i šarm.

2. Slap Brljan svakako morate posjetiti u proljeće. Kontrast srebrne vode i bujne vegetacije u to je godišnje doba najdojmljiviji.

3. Najviši slap je Manojlovački slap sa svojih 32,2 metra. Zbog svoje je raskošnosti isto jedan od posjećenijih znamenitosti, a mnogi za njega kažu da je najljepši slap u NP Krka.

4. Za razliku od popularnog Skradinskog buka, slap Rošnjak je ostao netaknut zbog svog nepristupačnog položaja. Ovaj najniži slap NP Krka narod je zbog njegove jednostavnosti i nepristupačnosti nazvao i Oltarom.

5. Miljacka slap je poseban po tome što se ispod njega smjestila hidroelektrana Miljacka, koja je svojedobno bila najsnažnija hidroelektrana u Europi. U blizini se nalazi špilja Miljacka II., poznata po brojnim endemičnim životinjskim vrstama kao što su čovječja ribica i dugonogi šišmiš.

6. Jedan od zanimljivijih i ljepših doživljaja u svom posjetu NP Krki će vam definitivno priuštiti fenomen "srebrne ogrlice" na samom početku Roškog slapa, šestog i pretposljednjeg slapa. To su zapravo niske kaskade preko kojih se prelijeva rijeka Krka.

7. Najpoznatiji i najduži slap, Skradinski buk, poseban je po svom neobičnom izgledu koji može zahvaliti 17 stepenica raspoređenih na 800 metara dužine preko kojih se prelijevaju zajedničke vode rijeka Krke i Čikole.

Nacionalni Park Krka sa svojim veličanstvenim i divljim sedrenim slapovima, srednjovjekovnim utvrdama i samostanima te arheološkim nalazištima jedna je od najljepših destinacija u Hrvatskoj.