Jednodnevni izlet u Split

Posjetite "Najljepši grad na svijetu" i otkrijte njegove tajne stare preko 1700 godina...

Grad kojega često nazivaju “Najljepšim na svijetu“, star je preko 1700 godina. Rimski car Dioklecijan je Split odabrao za mjesto gdje će izgraditi svoj ljetnikovac te je postao jedan od najpoznatijih gradova na Mediteranu.

SPLIT je upisan u registar Svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Obiluje brojnim kulturnim i povijesnim znamenitostima te zabavnim sadržajima koje morate posjetiti:

1. Dioklecijanova palača – Rimski car Dioklecijan je svoje posljednje godine proveo gradeći ogromnu palaču u blizini svoga rodnog mjesta Aspalathos (sada Split) u Dalmaciji. Zbog svojih dimenzija i očuvanosti, ova palača je najvažniji spomenik rimske arhitekture na istočnoj obali Jadrana. Početak gradnje Dioklecijanove palače nije točno utvrđen. Pretpostavlja se da je to bilo oko 295. godine. Nije poznato po čijoj je arhitektonskoj ideji palača izgrađena i tko su bili njeni graditelji, no njena originalnost proizlazi iz osnovne funkcije i prilagodbe položaju.

 2. Splitska Riva – Riva je jedno od najprivlačnijih javnih mjesta u gradu Splitu i vrijedan urbani ambijent s lukom i drugim funkcionalnim te rekreativnim sadržajima. Najstarija, dosad otkrivena riva, potječe iz 1. stoljeća prije Krista i pripadala je antičkom naselju Spalatum, smještenom u njezinoj blizini. Riva je danas mjesto gdje se uz predivnu pogled na more i brodove ispija jutarnja ili popodnevna kava, gdje se sastaju stari i mladi. Na rivi se za Sudamje svetkovina Sv. Duje, održava procesija i igra tradicionalna tombola

3. Marijan – je prvi simbol grada Splita i zelena oaza kojom se Splićani generacijama s pravom ponose. Tu se naze šetališta, vidikovci, solariji, trim-staze, igrališta i splitski zoološki vrt. S njegova vrha možete uživati u prekrasnom pogledu na stari i novi dio Splita, Kozjak, Mosor, na Kaštelanski zaljev, Salonu i Klis, Trogir i Čiovo, te na Šoltu, Brač, Hvar i Vis. Južne marjanske hridi u posljednje su vrijeme omiljeno vježbalište alpinista i slobodnih penjača, koji se svakoga travnja okupljaju na tradicionalnom Kupu Marjana.

4. Prizemne dvorane i hodnici Dioklecijanove Palače (obično se nazivaju Podrumi), u svom rasporedu odražavaju sliku gornjega kata, točnije carevoga stana, kojemu su te prizemne prostorije bile zapravo nosiva supstrukcija. Carski je dvor na taj način bio podignut iznad razine mora, a veliki trijem južnoga pročelja prikladnije izložen suncu i ljetnom maestralu. Čitav je prizemni (podrumski) prostor tijekom st. ostao gotovo neizmijenjen: tek je mjestimice pregrađen ili porušen. Dvorane u Podrumima su imale katkad i uporabnih namjena pa se u njima sačuvao i jedan tijesak za grožđe ili masline, po svoj prilici iz ranog srednjeg vijeka. U uređenim dijelovima priređuju se izložbe, koncerti, kazališne predstave, sajmovi itd.

5. Brončani kip Grgura Ninskog – veliko djelo Ivana Meštrovića je postavljen ispred sjevernih (zlatnih) vrata Dioklecijanove palače a Brončani nožni palac spomenika je izlizan zbog lokalnog vjerovanja kako dodir palca u prolazu donosi sreću i ostvarenje želja.

6. Bačvice – Bačvice su stambena četvrt grada Splita ali i ime plitke pješčane plaže odnosno uvale po kojoj je predio poznat. Uvala Bačvice duga je 600 m od čega je pješčani dio 180 m, dok ostatak uvale čini šetalište. Plaža na Bačvicama je kultno igralište na kojemu se svake godine održava svjetsko prvenstvo u Piciginu.

7. Disco club Vanilla je već dugi niz godina, neizostavno mjesto za izlazak i dobar provod te je jedan od najposjećenijihsplitskih klubova. Glazbeni sadržaji kluba su bogati i raznovrsni, a često se organiziraju koncerti najboljih hrvatskih izvođačate svako može pronaći nešto za sebe.

8. Dani Dioklecijana – su atraktivna manifestacija u Splitu. Splićani ovom raskošnom manifestacijom svojim gostima žele još znakovitije ukazati na 1700 godina svoga grada vraćanjem u svoju antičku prošlost. Ulicama nekadašnje palače šeću prolaznici u togama i tunikama, rivom prolazi povorka starinskih kočija, koja cara Dioklecijana i njegovu svitu prevozi do Peristila gdje se car baš kao nekad obraća građanima. Uskim prolazima šire se zamamni mirisi mediteranske kuhinje te vam se čini kao da nikada niste zakoračili u 21. stoljeće.

9. Gastronomska ponuda – Doživljaj boravka u Splitu ne bi bio potpun bez degustacije jednog od njegovih poznatih gastronomskih specijaliteta. Najpoznatiji restorani koji nude tipičnu mediteransku hranu su restoran Bota Šare na Bačvicama, konoba Maslina u samom centru grada i konobice Hvaranin, Varoš i Po Bota smještene u srednjovjekovnom dijelu Splita -Varošu. Ukoliko tražite pravi domaći ugođaj, srdačnu atmosferu i jako nisku cijenu svakako posjetite bife „ Fifa“ na Matejuški.

 10. Poluotok Sustipan se nalazi zapadno od ulaza u splitsku luku. Na poluotoku se nekada nalazilo gradsko groblje koje je nakon drugog svjetskog rata premješteno na drugu lokaciju te je Sustipan preuređen u park. Osim što možete uživati u prekrasnom pogledu na marinu koja se nalazi u blizini, u parku možete pogledati i ostatke benediktinskog samostana sv. Stjepana zvan pod borovima. (Sub pinis). Prema pripovijedanju pisanih povijesnih izvora u njemu je boravio posljednji hrvatski kralj Stjepan. Kažu kada se čovjek popne na litice Sustipana i baci pogled na more i nebo tada osjeti tajanstveno blago strujanje božanske energije iz zemlje i neba u sebe.

Posjetite "Najljepši grad na svijetu" i otkrijte njegove tajne stare preko 1700 godina...